امروز: Notice: Use of undefined constant date - assumed 'date' in /home/gonabad20/domains/gonabad20.ir/public_html/templates/gonabad20/index.php on line 42
Notice: Undefined variable: row in /home/gonabad20/domains/gonabad20.ir/public_html/templates/gonabad20/index.php on line 42
پنج شنبه, 21 آذر 1398 04:00
رشد روزافزون ابزارهای ارتباطی و قابلیت های جدیدی که این ابزارها با خود همراه دارند، ابعاد سواد رسانهای را گستردهتر و در عین حال پیچیدهتر ساخته است
«پرونده سواد رسانه ای»
در شرایطی که میزان استفاده و تأثیر رسانهها در حال افزایش است باید میزان آگاهی مردم نیز به همان اندازه از نحوه استفاده صحیح از آن افزایش یابد. بهترین راه برای انجام این کار عمومی کردن مفهومی به نام «سواد رسانهای» است که در بسیاری از کشورهای جهان با موفقیت همراه بوده است. سواد رسانهای مثل یک رژیم غذایی است که هوشمندانه مراقب است که چه موادی برای بدن مناسب هستند و چه موادی مضر؛ چه چیزی را باید مصرف کرد و چه چیزی را نه و اینکه میزان مصرف هر ماده بر چه مبنایی باید استوار باشد. رشد روزافزون ابزارهای ارتباطی و قابلیت های جدیدی که این ابزارها با خود همراه دارند، ابعاد سواد رسانهای را گستردهتر و در عین حال پیچیدهتر ساخته است؛ بهنحویکه فردی را میتوان در زمینه رسانه باسواد تلقی کرد که نسبت به همه این ابزارها و آشنایی با کاربردهای آن توانمندی و مهارت لازم را داشته باشد. پرونده حاضر، تلاشی است برای شناخت ابعاد مختلف این موضوع. این پرونده به مرور تکمیل خواهد شد.
کنار گذاشتن فضای مجازی برای آدمی که بخواهد دست از زندگی امروزی بردارد کار خوبی است؛ اما آیا همه افراد میتوانند مانند چنین فردی زندگی کنند؟ مسلماً پشت پا زدن به امکانات فضای مجازی سیاستی بزدلانه برای فرار از آن است و راهکار مناسبی برای مقابله با آسیبهای آن بشمار نمی آید.
مخاطبان رسانه باید تا حد توان از آسیبها روی گردانند و از مزایای آن بهره کافی را ببرند. چنین بحثهایی ضرورتهای تازهای را برای جوامع علمی و فضای اجتماعی به وجود آورده است که آن ضرورت پرداختن به «سواد رسانهای» است.
سواد رسانهای به فرایندی گفته میشود که از دریافت پیام تا پذیرش و ذخیره سازی در ذهن را در بر میگیرد. هر دریافتی از جهان پیرامون ما به باورها و دانشی که داریم، وابسته است. گاهی اوقات یک کالا یا یک خبر را میبینیم اما ذهن ما واکنشی نسبت به آن نشان نمیدهد زیرا در تقسیم بندی ذهنی و باورهای درونی ما جای نمیگیرد اما همین مسئله اگر تکرار شود و دائم در تیررس ذهنی و رفتاری ما قرار بگیرد، ناخودآگاه تاثیراتی بر ذهن خواهد گذاشت.
از آنجاییکه پیام رامی توان اصلیترین عنصر در فرایند ارتباطی دانست، چنین تصوری ما را وامیدارد تا درباره مفهوم متن و نسبت آن با رسانه و همچنین نقش آن در بالا رفتن سواد رسانهای بیشتر تأمل کنیم.
حجم بالای افرادی که به عنوان مهاجران دیجیتال و نسل دیجیتال شناخته می شوند این مسئله را ایجاب میکند که وضعیتی مطلوب برای فعالیت انها در فضای مجازی فراهم شود و این امر بر عهده سواد رسانهای است.
توجه به محتوای رسانهای در نظامهای ارزشی مختلف امری مهم و مورد توجه است، از منظر اسلام نیز این موضوع همواره مورد توجه بودهاست. با شکلگیری رسانههای جدید به خصوص اینترنت به عنوان منابع اصلی اطلاعات در جهان امروز، موضوع "تولید محتوا" حساسیت بیشتری پیدا کرده است.
در سواد رسانه ای، برای درک صحیح مفاهیم و پیام های رسانه ای پنج سوال مهم مطرح می شوند که پاسخ به آنها می تواند کاربران رسانه ها را نسبت به کارکردهای فریبنده رسانه ها آگاه سازد.
رشد روزافزون ابزارهای ارتباطی و قابلیت های جدیدی که این ابزارها با خود همراه دارند ابعاد سواد رسانهای را گستردهتر و در عین حال پیچیدهتر ساخته است بهنحویکه فردی را میتوان در زمینه رسانه باسواد تلقی کرد که نسبت به همه این ابزارها و آشنایی با کاربردهای آن توانمندی و مهارت لازم را داشته باشد.
امروزه رسانهها بهعنوان یکی از وسایل تأثیرگذار در دیپلماسی عمومی بشمار میروند. باید قاعدههای بازی در عرصه رسانهای را شناخت و متناسب با آن اقدام نمود. در مطلب حاضر، ما چند شگرد رسانهای غرب را در به تصویر کشیدن ایران بهصورت خلاصه بیان کردهایم.
دنیای رسانه، در خدمت قدرتهاست و آنها از این قدرت برای پیشبرد اهداف خود و تغییر نگرشهای مردم استفاده میکنند. با این حال، باید با شناخت صحیح از رسانهها و سازوکار آنها به مبارزه با اثرات سوء آنها رفت تا از این طریق اثر مخرب آنها را کاهش دهیم.
با وجود آنکه فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي به بخش مهمي از زندگی کودکان و دانش آموزها تبدیل شده اند ولی هنوز برنامه خاصی برای آموزش درباره نحوه حضور صحیح در این فضا به آنها داده نشده است.
فضای مجازی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین رسانه های عصر حاضر شناخه می شود. با فرهنگ سازی و مدیریت در این حوزه می توان ضمن کاهش تاثیرات مخرب آن، از کارکردهای مفیدی که دارد، بهره برد.
کاربران اینترنت در ابتدا مجذوب کاربردها و قابلیتهای آن شده بودند اما پس از مدتی که از آن استفاده کردند، دریافتند که این پدیده جدید آسیبهای فراوانی را به همراه دارد که تأثیرات زیادی بر حوزههای مختلف زندگی میگذارد.
رژیم مصرف رسانه برای ما تعیین میکند که کدام مواد برای ما مضر و کدام مواد مفید هستند و به چه میزان باید از محتوای رسانهای استفاده کرد تا هم نیاز ما برطرف شود هم سلامت رفتاری ما به خطر نیفتد.
در دنیای امروز، نمیتوان از رسانه چشمپوشی کرد. با رشد فناوری، تنوع برنامه و راههای انتقال به دنیاهای تودرتو، ناچار هستیم که سیاستهای رسانهای خود را در راستای آگاهسازی و توانمند سازی مخاطبان برای استفاده صحیح از رسانه ها قرار دهیم.
محسن شاکری نژاد: مردم ما نمیدانند چگونه با رسانهها تعامل کنند و از خطرات رسانه ها نیز خبر ندارند. نگاه ما به رسانه انتقادی نیست و زمینههای شکلگیری پیام را نمیدانیم. البته بخشی از این مشکل نیز ناشی از ضعف مدیریتی ماست. اگر به مخاطبان خوراک مناسب ندهیم، او سراغ محتوای نامناسب می رود.
اینستاگرام به عنوان یکی از پرمخاطب ترین دستاوردهای اینترنت، توانسته با شدت بخشیدن به فرآیند امپریالیسم فرهنگی تاثیرات مخربی را بر سبک زندگی کشورهای مختلف بگذارد.
در استفاده از شبکه های اجتماعی نکات بسیاری وجود دارد که با بهره گیری از این نکات می توان ضمن کاهش آثار منفی شبکه های اجتماعی، امکان بهره وری از آنها را افزایش داد.
خانواده نقش مهمی در ایجاد دانش استفاده از رسانه در کودکان دارد. کودکانی که در خانواده مسائل اعتقادی و ارزشی و خلق وخوی رفتاری خود را پیدا میکنند، دائماً در حال یادگیری و تجربه مسائل جدیدی هستنند و از والدین دوستان و رسانههای برای پیدا کردن جواب سوال های خود استفاده میکنند.
کشورهای جهان به فکر این افتادند که سواد رسانهای را بهصورت جدیتر دنبال کنند. کشورهای ژاپن و کانادا نمونه بارز این مسئله هستند. با این وجود همچنان این حوزه در ایران مهجور مانده است.
این روزها مباحث مختلفی پیرامون فضای مجازی شکل گرفته است. از مباحث مربوط به پالایش اینترنت گرفته تا نفوذ و راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، بومیسازی سرویسها و سواد رسانهای. برای یافتن پاسخ سوالاتی در مورد موضوعات فوق، به سراغ دکتر محمدصادق افراسیابی رفتهایم.
در حال حاضر سواد رسانهای در اروپا اهمیت ویژهای پیدا کرده است، قوانینی برای ارتقای آن وضع شده و به عنوان یکی از اهدافی که رسانههای سمعی بصری باید آن را دنبال کنند، در نظر گرفته شده است. به طوری که امروزه سواد رسانهای در حال تبدیل شدن به یک جنبش بینالمللی است.
نوشتن دیدگاه
با سلام و احترام به تمامی مخاطبین فهیم و البته صبور پایگاه خبری و اطلاعرسانی شهرستان گناباد- گناباد20
به استحضار این عزیزان می رساند، علیرغم اهتمام تحریریهی این پایگاه خبری نسبت به انتشار تمامی دیدگاهها، درج نظراتی که حاوی توهین، تهمت و اسائه ی ادب به اشخاص حقیقی و حقوقی باشند و یا هدفشان دروغ پردازیها و سیاهنمایی های مغرضانه باشد میسر نمی باشد.
درصورتی که پیشنهاد و یا مطلبی دارید که نیاز به پیگیری و ارتباط می باشد تلفن و یا آدرس ایمل خود را درج فرمایید.
به استحضار این عزیزان می رساند، علیرغم اهتمام تحریریهی این پایگاه خبری نسبت به انتشار تمامی دیدگاهها، درج نظراتی که حاوی توهین، تهمت و اسائه ی ادب به اشخاص حقیقی و حقوقی باشند و یا هدفشان دروغ پردازیها و سیاهنمایی های مغرضانه باشد میسر نمی باشد.
درصورتی که پیشنهاد و یا مطلبی دارید که نیاز به پیگیری و ارتباط می باشد تلفن و یا آدرس ایمل خود را درج فرمایید.